2014. március 14., péntek

Reklámok is lehetnek a színes napelemen

Színes, átlátszó napelemeket fejlesztettek amerikai kutatók, így a jövőben akár mozaiküvegeket és dekorációkat is lehet majd áramtermelésre használni. A Michigan Egyetem szakemberei úgy vélik, hogy ezzel sokkal szebbé és vonzóbbá tehetik a napelemeket, amelyek ma egyelőre még csak feketében érhetők el.


 A színes változattal sokkal népszerűbbé válhatnak a napelemek, akár házfalakra vagy energiaigényes reklámtáblákra is lehetne telepíteni őket – mondja Jay Guo, a kutatás vezetője. A kutatók egy tenyérnyi, az amerikai zászló mintájával ellátott darabon mutatták be fejlesztésüket aScientific Reports folyóiratban.

A mintás napelem 2 százalékos hatásfokkal alakítja át a fény energiáját villanyárammá. Egy négyzetméteres panelben elegendő áramot termelhet néhány kompakt fénycső és kisebb elektromos eszközök számára. A kutatók még próbálnak nagyobb hatásfokot elérni, de a szépség valószínűleg mindig kárára lesz a funkciónak. A hagyományos fekete napelemek ugyanis teljesen elnyelik a látható fényt, míg a színes napelemek visszaverik az adott szín hullámhosszán. (Egy átlagos napelem hatásfoka körülbelül 15 százalék.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése